Wednesday, December 1, 2010

Puding mangga

Guna serbuk agar2 cap Nona cuma add kiub mangga untuk hasil lebih meletup hehe

kek batik

Resepi Kek Batik Feqah http://srsfeqah.fotopages.com/?entry=1304288

bhn2:-
2 rows biskut marie (Yg paket 350gm),1/2 cawan milo,1/4 cawan koko(saya guna van houten),1/2 cawan susu pkt,1 biji telur(Resepi asal 2 biji)-Sorry ye feqah pepandai ejas , 1/2 paket butter

Method
1.Panaskan butter
2.Masukkan milo, koko & susu.Kacau hingga sebati
3.Masukkan telur
4.Masukkan biskut marie
5.Sapu bks dgn butter
6.Masukkan biskut marie. tekan dan padatkan simpan dlm fridge..
7.Potong & hidang

Pari cicah air asam


Pargedil


Resepi pargedil..rekues by fazza rinna cute
2-3 ketul isi ayam** -Blend(saya tumbuk guna lesung batu jer..tradisional kan )
2 biji kentang**(rebus&lenyek)
1 biji bawang merah**-Potong dadu(tak nak bubuh pon takpe)
sedikit garam**
telur
Cara2nya
1.gaulkan semua bahan bertanda ** dan bulat2kan.
2.celup dengan telur dan goreng.
3.Makan masa panas2..cicah sos cil

Puding Lapis Kaca

PUDING LAPIS KACA

Bahan A
13 gm serbuk agar
170 gm gula
1 liter santan [1 biji kelapa] /Ibu guna susu cair

Bahan B
13 gm serbuk agar
170 gm gula
1 liter air

pewarna > merah, hijau dan kuning

Cara
1. Masakan bahan A dan B dalam 2 periuk yg berasingan sehingga mendideh.
2. Sediakan loyang 8 x 8 inci. ~ Ibu guna bekas kecil2. Agak2 jer masa nak masukkan agar2 tu
3. Ambil 4 senduk agar2 B dan tuangkan dalam loyang.
4. Ambil 4 senduk agar2 A [bersantan] dan masukkan warna merah dan kacau rata.
5. Tuangkan perlahan-lahan ditepi loyang atas agar2 yg hampir beku. Ratakan sapuan agar-agar.
6. Ambil pula 4 senduk agar-agar B dan tuangkan perlahan di tepi loyang atas lapisan merah yg hampir beku. Ratakan sekeliling loyang.
7. Ulangkan semua proses melapis sehingga habis semua bahan.
8. Sejukkan dan potong. Hidangkan.

Udang masak merah/sambal udang

Resepi
1/2 kilo udang
10ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
2 sudu cili boh
sos tomato&sos cili
garam
minyak utk menumis
Cara memasak
1. Bahan bertanda* dimesin dan ditumis hingga kekuningan. Masukkan cili boh
2. Masukkan udang, segala sos dan sedikit air.Masukkan garam.
3. Bila nampak udang kemerahan tutup api.Jangan over cooked nanti udang jadi keras ketung

Pau kacang merah

 Terlebih peram, so turun balik

Resepi Pau kacang 

1/5 bungkus mauripan
1 cawan air
1 biji telur
1/2 cawan minyak
2 cudu minyak sayur(sortening)
2 cawan gandum..
secubit garam & gula

1. Masukkan mauripan dalam mangkuk, masukkan air dan rendam hingga sebati.
2. Masukkan telur, minyak sayur & minyak, garam serta gula (dalam mangkuk berisi mauripan dan air tadi). Kacau kira-kira 15minit.
3. Masukkan adunan ke dalam bekas besar(senang utk diuli), masukkan gandum..uli. Tambahkan gandum jika adunan masih lekat di tangan. Uli yer puan2..lagi lama uli lagi lembut teksture pau. peram adunan 1/2 jam.
4.Ambil adunan sebesar bola pingpong masukkan inti..gentel.Lapik dgn daun pisang,plastik@ kertas. peram lagi hingga naik (2-3 jam).Kukus.

Inti
1 cawan kacang parang hitam-Rendam semalamam
Aie, gula, secubit garam & daun pandan

Cara memasak.
1. Masukkan kesemua bahan kedalam periuk.Masak hingga kacang empuk.
2. Sejukkan kacang tadi dan blend

Jering goreng berlada

JERING GORENG BERLADA
Bahan2
beberapa keping jering tua yg dah ditanam (anggaran 20 keping) -hiris nipis2
2 gengam ikan bilis - kopek kulit
1 biji bawang besar - mayang kasar
6 ulas bwg merah -
1 ulas bwg putih - bahan2 ini ditumbuk lumat (blend tak sedap)
15 biji cili padi -
1 inci kunyit hidup -
minyak
1 keping asam gelugur
garam & perasa secukupnya

Cara2
Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing, angkat dan ketepikan dulu.
Goreng pula jering hingga masak, lembut & layu. tak perlu angkat jering tadi.. terus masukkan bahan2 yg ditumbuk.. biarkan hingga bahan tumbuk garing bersama2 dgn jering. masukkan garam, perasa secukupnya & asam keping. kacau rata. masukkan bawang besar & last sekali masukkan ikan bilis. kacau rata. bolehlah dihidangkan..

Cendawan tiran tumis air


Resepi
2 paket cendawan tiram
1/2 sudu lada hitam*
3 ulas bawang merah*
seulas bawang putih*
Minyak utk menumis
Cara memasak
1. Bahan yang bertanda * ditumbuk dan ditumis.
2. Apabila garing masukkan air. Tunggu hingga mendidih.
3. Masukkan cendawan dan tutup api. gangan lupa masukkan garam