PUDING LAPIS KACA
Bahan A
13 gm serbuk agar
170 gm gula
1 liter santan [1 biji kelapa] /Ibu guna susu cair
Bahan B
13 gm serbuk agar
170 gm gula
1 liter air
pewarna > merah, hijau dan kuning
Cara
1. Masakan bahan A dan B dalam 2 periuk yg berasingan sehingga mendideh.
2. Sediakan loyang 8 x 8 inci. ~ Ibu guna bekas kecil2. Agak2 jer masa nak masukkan agar2 tu
3. Ambil 4 senduk agar2 B dan tuangkan dalam loyang.
4. Ambil 4 senduk agar2 A [bersantan] dan masukkan warna merah dan kacau rata.
5. Tuangkan perlahan-lahan ditepi loyang atas agar2 yg hampir beku. Ratakan sapuan agar-agar.
6. Ambil pula 4 senduk agar-agar B dan tuangkan perlahan di tepi loyang atas lapisan merah yg hampir beku. Ratakan sekeliling loyang.
7. Ulangkan semua proses melapis sehingga habis semua bahan.
8. Sejukkan dan potong. Hidangkan.
cantik jer agar2 ni...
ReplyDeletemusim panas ni sedap makan agar2, leh sejukkan badan
http://kakyong.com
sedapnya...suka suka jelly puding...
ReplyDeleteNmPAK SEDAP....saya baru buat pudingbuah...singgah le...http://princessdiksu.blogspot.com/2011/10/puding-buah.html
ReplyDelete