Saturday, June 15, 2013

Bawal emas masak stim




Menu sihat yang dah ramai orang tau, tapi saya nak juga kongsi kat sini mana tau ada yang baru belajar nak masak kan.

1 ekor ikan(500-700g) . Tak kisahlah ikan apa asal sesuai dimasak stim
3 batang serai - Saya ketuk aja sebab anak-anak tak suka kalau hiris berabuk.
halia sebesar ibu jari *
3ulas bawang putih *
5ulas bawang merah *
1-2keping asam gelugur
5biji cili padi *
3helai daun limau purut -racikkan
tomato
Daun saderi/sup
1/2-1 cawan air

- Ikan dibersihkan. Bahan bertanda * dimayang(hiris halus).
- Tabur separuh bahan yang dimayang  ke dalam periuk. Masukkan ikan.tabur bahan selebihnya.
- Masukkan bahan-bahan lain kecuali daun sup dan daun bawang.
- Akhir sekali masukkan daun sup dan daun bawang.

# Saya masak dengan menggunakan periuk, sebab kat rumah takde pengukus. kalau kukus tak perlu masukkan air.

2 comments:

  1. Waaa, bestnya ikan bawal emas masak stim... penah buat sekali dulu... tingin nak buat lagi n try resepi ni... tp, serai pulak la xde stok... xpe simpan dulu resepi ni... hihi... tq ye
    http://ct-aliah.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sedap bawal ni buat masak stim Siti, rasa lemak dia tu..saya kalau bawal ni memang setim la sokmo

      Delete