Wednesday, December 1, 2010

Pau kacang merah

 Terlebih peram, so turun balik

Resepi Pau kacang 

1/5 bungkus mauripan
1 cawan air
1 biji telur
1/2 cawan minyak
2 cudu minyak sayur(sortening)
2 cawan gandum..
secubit garam & gula

1. Masukkan mauripan dalam mangkuk, masukkan air dan rendam hingga sebati.
2. Masukkan telur, minyak sayur & minyak, garam serta gula (dalam mangkuk berisi mauripan dan air tadi). Kacau kira-kira 15minit.
3. Masukkan adunan ke dalam bekas besar(senang utk diuli), masukkan gandum..uli. Tambahkan gandum jika adunan masih lekat di tangan. Uli yer puan2..lagi lama uli lagi lembut teksture pau. peram adunan 1/2 jam.
4.Ambil adunan sebesar bola pingpong masukkan inti..gentel.Lapik dgn daun pisang,plastik@ kertas. peram lagi hingga naik (2-3 jam).Kukus.

Inti
1 cawan kacang parang hitam-Rendam semalamam
Aie, gula, secubit garam & daun pandan

Cara memasak.
1. Masukkan kesemua bahan kedalam periuk.Masak hingga kacang empuk.
2. Sejukkan kacang tadi dan blend

No comments:

Post a Comment