Sunday, February 27, 2011

Sambal Hitam/Sambal belimbing

Resepi ni saya dapat dari kawan tenet (Aiza) ingatkan resepi orang jawa upanya resepi dari Pahang.Orang Pahang belah Kuala Lipis, Temerloh mesti tau sambal ni.Tengok rupa mmg tak lalu tapi bila dah makan baru tau. Tak percaya cubalah.
 Ini gambar sambal belimbing versi saya
Ini gambar sambal hitam/belimbing yang ori. (gambar dari googles)
  • 15 biji belimbing buluh 
  • 10 ulas bawang merah 
  • 1 cawan ikan bilis 15-20 biji cili padi 
  • Minyak untuk menumis 
  • garam & gula

Cara-cara

1. Belimbing direbus hingga kekuningan . Resepi asal rebus belimbing 8 jam..or sehingga hitam.
2. Bawang merah, cili padi & ikan bilis ditumbuk
3. Tumis bahan yang ditumbuk hingga wangi
4. Masukkan belimbing, garam & gula
5. Kacau biar mesra