Wednesday, April 20, 2011

Tembosa@karipap inti ikan

Resepi tembosa@karipap ikan untuk ciklinn.Tak perasan plak yang ciklinn suh tepek resepi samosa ikan ni. Harap-harap inilah resepi yang ciklinn nak tu. Ada satu lagi samosa ikan dia pakai kulit paff atau kulit popia yg bentuk segi tiga tu tapi kalau resepi Ganu mari samosa ikan mcm yang akak tunjuk ni lah.
Gambar cilok dr blog Kak Liza. Resepi ni akak baru mintak dgn mak akak, akak blom sempat buat lagi.)

Bahan Kulit Karipap :
3 cawan tepung gandum
2 sudu marjerin dan 2 sudu minyak(dicairkan)
Sedikit air

Cara Membuat:
1.Marjerin dan minyak dicairkan dan dituang semasa masih panas ke atas tepung gandum.
2.Kemudian masukkan air.Uli hingga menjadi doh.

Bahan Inti Karipap:
1 biji kelapa (ambil santan pekat dalam 2 cawan)
1 kg ikan selayang/mackerel/kembung } rebus dan asingkan isinya
1 sudu kecil halba
6 ulas bawang merah } mayang halus
1 inci halia} mayang halus
Garam secukup rasa

Cara Membuat:
1. Kisar isi ikan dengan santan hingga halus (atau ikut citarasa jika tidak mahu halus)
2. Masukkan dalam kuali isi ikan dengan santan, kacau hingga hampir kering.
3. Masukkan halba, bawang merah, halia dan garam secukup rasa
4. Kacau lagi sehingga inti tersebut agak kering
5. Boleh lah diangkat dan sejukkan.
6. Ambil doh karipap canaikan dan letakkan doh dalam acuan karipap.Masukkan sesudu inti. Boleh juga dikelim tepi karipap dengan tangan. Goreng sehingga kekuningan.
 

9 comments:

  1. salam akak.. ya allah ni lah resepi yg linn nak sanagt2.. kat sini mmmmg takde jual... linn jumpa kat area belah sana jer yg ada.. seb baik masa umar haritu sampai terlupa dah nak mkn.... hahahhah ok2 linn try buat... sedappnyerrr...

    ReplyDelete
  2. salam tie...
    aduhhhh... inilah salah satu feberet akak.. tie oiii..!! kalau balik dungun mesti carik kuih ni... seddapnyerrr... inti tu sama je resepinya dengan inti pulut lepa... memang bestttttt! kalau rajin nok buat gok arrr.. (tp bila tu eeikkk? hehe..) rindu nok makang temosa ikang ni.. hehehe...

    ReplyDelete
  3. Dap nye karipap nihh..... =)

    Semua tentang butik itu =) http://miszbeauty.blogspot.com/2011/04/penang-oh-penang-semua-tentang-butik.html

    ReplyDelete
  4. akhirnya jupa gok resipi nih... ganu mari. puluh taung doh dok ghaser... tqtqtq...

    ReplyDelete
  5. pergghhh, sodap karipap ni...nak try buat la.. :)

    ReplyDelete
  6. yummy..nak buat jugak weekend ni; tq

    ReplyDelete
  7. terima kasih pada yg komen..moga empunya resepi asal mendapat kebaikan dari perkongsian resepi saya ni.

    ReplyDelete