Tuesday, April 27, 2010

Apam berkuah (apang kuoh)

Resepi ni mungkin asal dr Ganu kot sebab kalo tanya kawan2 dr negeri lain depa x biasa dengar apam makan dgn kuah..biasa depa cicah dgn nyor hehe..so sape2 nak cuba boleh la..dok payoh mari ganu kalo nak makan wat diri je dumoh hehe


Apam


Ini kuohnya..enterframe gambar dlm puyuk lagi..
Resepi apang kuoh

Apang
1kg gandung
3-5 kerek nisang(gula merah)
mauripan 1 peket
Air

cara buat
Masok nisang sapa cair..bubuh dlm 2 cawan air
bila air nisang sejuk bubuh mauripan
Ayok gandung & bubuh dalang air nisang.Lembik @ keras acuan macang kita wak jepuk. kalu napok keras blh tamboh air
Biar sapa adunan naik ..kacau(kaupbalik)Proses ini dilakukan 3 kali. dalam 1/2 jam sekali.Maknanya bila napok bancuhan naik, kauplabik..ulang sapa 3 kali.
Kukus sapa masok

Resepi kuoh Apang
5 ulas bawang meroh
2 ulas bawang putih
Halia-Besor ibu jari
lengkuas-Besor ibu jari
kunyit-Besor ibu jari
Ikan selayang - 5 ekor (Kukus dan ambil isi)
santan - sebiji nyor
Nyor gula(kerisik)-rm 1.00
Nisan(gula merah)-3@4 kerek
ketumbar-2 sudu (rendam semalaman)
Adam manis-2 sudu (rendam semalaman)
lada hitam-sesudu teh
Nyor -Segengam
Air nyor(Optional)

Cara buat
1. Tumbuk/blend b. meroh, b. putih, halia, lengkuas, kunyit sampai lumat.
2. Tumbuk lada hitam & nyor sampai lumat (kalu blend takut x betul2 lumat)
3. Tumbuk ketumbar & adam manis (Hok ni pun kena tumbuk lama, biar betul2 lumat-kalau giling lagi kaw rasanya)
4. Masukkan santan dalam periuk bersama bahan2 yg telah ditumbuk/blend tadi. masukkan nyor gula, nisan, isi ikan dan air nyor. Air nyor ni ikut suka nok letok @ tidok. Ibu wawanis letok .
5. Masak dalam 1/2 @ 1 jam hingga kuah betul-betul pekat dan naik minyak. Selalu kacau untuk mengelakkan kuah berkerak.

(Nota kaki : Nisan(gula meroh) tu bubuh ikut selera masing2. Kalu org ganu mmg ske manis.)

No comments:

Post a Comment

Post a Comment