Wednesday, April 28, 2010

cendawan butang goreng hitam

Ni fav aku..makan dengan nasik panas2 + telo goreng.. acu cuba try test...

Gulai ikan pari


Gulai Pari
1kg pari-Dipotong & dibersihkan
sebiji kepala-Ambil 4 cawan santan
rempah kari cap bunga ros
rempah masak cap bunga ros
cili boh
bawang merah 5 ulas-blend
bang putih 2 ulas -blend
kerisik
daun kari
rempah tumis(k.manis, buah pelaga, bunga lawang & cengkih)

Cara memasak
1. Tumis rempah tumis hingga naik bau. masukkan bawang yang dimesin hingga kekuningan. masukkan cili boh, kerisik, rempah gulai, rempah masak dan ikan pari.Masukkan sedikit air.
2. Apabila menggelgak,masukkan daun kari, santan, garam. Apabila kuah pekat tutup api

Patin masak tempoyak


patin masak tempoyak

bahan1 ekor ikan patin-Dibersihkan, rendam dgn air asam jawa/limau nipis
Kunyit hidup - Sebesar ibu jari(Tumbuk)
Cili padi - 8-10 biji..kalo ske pedas + lagi(Tumbuk)
Tempoyak - 1 cawan..kalo ske pekat + lagi
garam & serbuk perasa
Daun kesum
Timun batang tua(yg kaler kuning)-Optional
cara masak
Didihkan air sampai gelegak. masukkan bahan yg ditumbuk, ikan, poyak, d. kesum..
kalo nak buh timun batang masukkan bila nampak ikan hampir masak. Buh garam & s. perasa
Sedia untuk dimakan

Apam Eno@myresepi


Resepi apam ENO - Sumber myresipi

Bahan-bahan ( 40-45 biji )300g tepung beras
8-10 sudu besar gula pasir
1 sudu besar yeast
280-300ml air
3 sudu kecil eno utk 3 warna berbeza (1 sudu kecil utk 1 bahagian)
pewarna merah, hijau
Cara-cara
tepung dibancuh dgn air sdikit². kemudian dimasukkan yeast dan gula. kacau sebati.
bancuhan tepung itu tadi dibiarkan semalaman. (Ibu wawanis peram 3 jam jer)
bancuhan tepung itu dibahagi 3. satu letak warna merah, satu letak warna hijau dan satu lagi dibiarkan warna asal.
masukkan 1 sudu kecil eno dlm stiap satu warna. kacau biar berbuih.
smentera itu panaskan periuk kukus. bila mendidih, letak acuan apam skejap dlm periuk kukus. dan kemudian tuangkan adunan tadi ke dlm acuan yg telah dipanaskan. kukus hingga masak.
bolehla dihidangkan dgn kelapa parut putih yg dicampur dgn sdikit garam. (seeloknye kelapa parut itu dikukus sbentar supaya tak cepat basi)

Spageti ala Malaysia



Resepi yang Ibu dapat dari berbagai2 sumber dan telah ibu edit bagi memastikan tekak org Mesia anak beranak akulah boleh telan hehe

Bahan2
1 paket spageti (Guna sebahagian saja)
Daging/ayam cincang
1 tin cendawan butang
1 tin sos prego(Tradisional)
2 labu bawang besar(Holland) - dipotong dadu
4 ulas bawang putih - Dipotong dadu
1 biji tomato saiz besar - potong dadu
1/2 camca teh lada hitam(optional)
2 sudu marjerin

Rebus air hingga mendidih. Masukkan spageti dan sedikit minyak. Bila lembut toskan.

1. Masukkan marjerin ke dalam kuali. apabila marjerin cair, masukkan bawang besar &
bawang putih.
2. Goreng hingga kekuningan. masukkan lada hitam, cendawan dan ayam/daging kisar
3.Apabila telah masak masukkan sos prego biar mendidih baru masukkan tomato.
4. Sedia untuk di ngappp

Rojok betik


ROJAK BETIK TRENGGANU Sumber : Puan Zainab (ma Keratong )

Bahan2
1 biji betik mengkal ~ disagat memanjang
1 biji timun ~ disagat
½ biji nenas masak ~ dipotong kecil2
Sedikit kapur makan

Bahan Kuah
5 - 6 ekor ikan selayang ~ dibakar tawar & ambil isi
½ inci belacan dibakar
4-5 sudu besar cili kisar
10 sudu besar cuka makan (boleh tambah lg jika suka masam)
2 keping gula nisan ~ masak dengan 1 cawan air & tapis
gula pasir secukup rasa
garam secukup rasa
air secukupnya

Cara Menyediakan
1. Bancuh kapur makan dalam sebesen air bersih dan rendam sebentar betik yang disagat kemudian dibasuh sekali lalu & tos.
2. Isi ikan ditumbuk bersama belacan.
3. Masukkan isi ikan & belacan yg ditumbuk ke dalam periuk.
4. Campurkan juga bahan2 yang lain dan jerang atas api sehingga mendidih dan agak2 pekat. (jangan terlalu pekat or terlalu cair. Rasakan masam & manisnya. Kuah mesti ada rasa masam, masin & manis.. kena pandai2 la ejas yer..
5. Kemudian bolehlah dihidang bersama buah2 yg disagat/dipotong tadi..

Gulai telur itik


Gulai telur itik

5 biji telur itik
5 ulas bawang merah-Blend
2 ulas bawang putih-Blend
2 sudu ciliboh
sebiji kelapa-ambil santan
1 paket(50sen)rempah cap bunga ros (ini pentig..kalo rempah lain x kaw)
garam & serbuk perasa.
Cara2nya
1. Tumis cili boh hingga naik minyak. Masukkan bahan yg dimesin.Masukkan rempah dan sedikit air.
2. Masukkan santan..tunggu hingga mendidih, perlahankan api dan pecahkan telur..
3. Masukkan garam & serbuk perasa.

Tuesday, April 27, 2010

Kerabu cendawan(tea flower) & pauh muda



Kerabu cendawan & pauh muda
1 cawan kalapa parut-Tumbuk
3 ulas bawang merah-tumbuk
1 sudu teh lada hitam-tumbuk
2 ekor ikan selayang-ambil isi-tumbuk
Cendawan tea flower (Rebus & potong memanjang)
3 biji buah pauh muda-cincang
garam, gula & cuka
cara masak
1. Goreng bahan yang ditumbuk hingga kering(tanpa minyak-sangai)
2. Masukkan cendawan, garam, gula & cuka.kacau sebati
3. Apabila masak & betul2 sejuk baru masukkan pauh muda.Untuk mengelakkan pauh menjadi lebam

Ayam masak cili padi


Ayam masak cili padi

1/2 ekor ayam
8 ulas bawang merah-tumbuk
2 ulas bawang putih-tumbuk
1/2" kunyit hidup-tumbuk
15 biji cili padi-tumbuk
1 keping asam gelugur
sebiji kelapa(asingkan secawan santan pekat)
Garam, serbuk perasa
serai (optional) Saya x bubuh
cara memasak
1. Didihkan santan cair bersama bahan yang ditumbuk.
2. Masukkan ayam dan asam keping
3. Apabila ayam betul2 masak baru masukkan santan pekat, garam & serbuk perasa

Apam berkuah (apang kuoh)

Resepi ni mungkin asal dr Ganu kot sebab kalo tanya kawan2 dr negeri lain depa x biasa dengar apam makan dgn kuah..biasa depa cicah dgn nyor hehe..so sape2 nak cuba boleh la..dok payoh mari ganu kalo nak makan wat diri je dumoh hehe


Apam


Ini kuohnya..enterframe gambar dlm puyuk lagi..
Resepi apang kuoh

Apang
1kg gandung
3-5 kerek nisang(gula merah)
mauripan 1 peket
Air

cara buat
Masok nisang sapa cair..bubuh dlm 2 cawan air
bila air nisang sejuk bubuh mauripan
Ayok gandung & bubuh dalang air nisang.Lembik @ keras acuan macang kita wak jepuk. kalu napok keras blh tamboh air
Biar sapa adunan naik ..kacau(kaupbalik)Proses ini dilakukan 3 kali. dalam 1/2 jam sekali.Maknanya bila napok bancuhan naik, kauplabik..ulang sapa 3 kali.
Kukus sapa masok

Resepi kuoh Apang
5 ulas bawang meroh
2 ulas bawang putih
Halia-Besor ibu jari
lengkuas-Besor ibu jari
kunyit-Besor ibu jari
Ikan selayang - 5 ekor (Kukus dan ambil isi)
santan - sebiji nyor
Nyor gula(kerisik)-rm 1.00
Nisan(gula merah)-3@4 kerek
ketumbar-2 sudu (rendam semalaman)
Adam manis-2 sudu (rendam semalaman)
lada hitam-sesudu teh
Nyor -Segengam
Air nyor(Optional)

Cara buat
1. Tumbuk/blend b. meroh, b. putih, halia, lengkuas, kunyit sampai lumat.
2. Tumbuk lada hitam & nyor sampai lumat (kalu blend takut x betul2 lumat)
3. Tumbuk ketumbar & adam manis (Hok ni pun kena tumbuk lama, biar betul2 lumat-kalau giling lagi kaw rasanya)
4. Masukkan santan dalam periuk bersama bahan2 yg telah ditumbuk/blend tadi. masukkan nyor gula, nisan, isi ikan dan air nyor. Air nyor ni ikut suka nok letok @ tidok. Ibu wawanis letok .
5. Masak dalam 1/2 @ 1 jam hingga kuah betul-betul pekat dan naik minyak. Selalu kacau untuk mengelakkan kuah berkerak.

(Nota kaki : Nisan(gula meroh) tu bubuh ikut selera masing2. Kalu org ganu mmg ske manis.)